Ο

17 Απρ 2016

ΓΚΟΛΟΥΜ Ή ΣΜΙΓΚΟΛ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ; Ο Τούρκος πρόεδρος τα βάζει και με τον «Άρχοντα των δακτυλιδιών»

Αντιμέτωποι με τον… Άρχοντα των Δακτυλιδιών πρόκειται να έρθουν σύντομα οι νομικοί εκπρόσωποι του Τούρκου Προέδρου. Πριν από έξι μήνες, ο οικογενειακός γιατρός του Ερντογάν, Μπιλγκίν Τσίφτσι, έχασε τη δουλειά του γιατί ανάρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφίες που παρομοίαζαν τον Ερντογάν με το Γκόλουμ, έναν από τους πιο διαβόητους χαρακτήρες του μυθιστορήματος φαντασίας του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, σύμφωνα με το euro2day.gr. Ο γιατρός κατηγορήθηκε για προσβολή κατά του προέδρου.
Τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ελευθερία του εξαρτάται από το πώς θα ερμηνεύσουν τα τουρκικά δικαστήρια ένα υπαρξιακό ερώτημα: τελικά το Γκόλουμ ήταν «κακό»; Ή μήπως απλά είχε διαφθαρεί από την εξουσία;
Η υπόθεση μπορεί να ακούγεται αστεία, όμως το θέμα είναι πως πρόκειται απλώς για μια από τις χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις που έχουν στείλει στα δικαστήρια οι δικηγόροι του Ερντογάν, καθώς η προσβολή κατά του προέδρου αποτελεί στην Τουρκία αδίκημα που τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια ποινή φυλάκισης. Ο Ερντογάν έχει ήδη υποβάλει μηνύσεις σε 2.000 Τούρκους για προσβολή, από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2014, -ή περισσότερες από τρεις μηνύσεις την ημέρα!
Η υπόθεση του Τσίφτσι εκδικάζεται ήδη και η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 12 Μαΐου. Οι δικηγόροι του Ερντογάν ζητούν από το δικαστήριο να καταδικάσει τον εναγόμενο σε έως και δυο χρόνια φυλάκισης.
Η υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται τώρα ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Άρχοντας τον δακτυλιδιών» Πήτερ Τζάκσον καθώς και ο ηθοποιός Ελάιτζα Γουντ. Ο Τζάκσον υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες που ανάρτησε ο Τσίφτσι δεν είναι καν του Γκόλουμ, αλλά του «alter-ego» του, του Σμήγκολ. «Το ότι ο Μπιλγκίν Τσίφτσι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης γιατί συνέκρινε τον Ερντογάν με τον Γκόλουμ/Σμήγκολ, ασχέτως αν είναι καλός ή κακός, είναι τρομακτικό», σχολίασε στο Twitter ο Γουντ.
Η απόφαση των ειδημόνων για το Γκόλουμ είναι πως κατά βάθος ήταν καλός, όμως διεφθάρη μετά την επαφή του με την δύναμη του μαγικού δακτυλιδιού, σύμφωνα με 12σέλιδη ανάλυση που υπέβαλαν στο δικαστήριο, και την οποία έχει δει το Bloomberg.
Η υπεράσπιση του Τσίφτσι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σημασιολογία, καθώς οι δικηγόροι του Ερντογάν υποστηρίζουν πως το Γκόλουμ αντιπροσωπεύει έναν «κακό» χαρακτήρα. Όμως, τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, δείχνουν πως οι φωτογραφίες που «ανέβασε» ο Τσίφτσι ήταν του Σμήγκολ, κάτι που σημαίνει ότι ο χαρακτήρας με τον οποίον συγκρίνεται ο Ερντογάν δεν είναι το άπληστο, διεφθαρμένο Γκόλουμ, αλλά ένας χαρακτήρας που είναι «καλός, φιλειρηνικός, πιστός και φέρνει στο νου θετικούς συνειρμούς».

Πάντως, ο καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης, Γιαμάν Ακντενίζ, σχολιάζει «δεν έχει σημασία αν είναι το Γκόλουμ ή ο Σμίγκολ, διότι το να συγκρίνεις τον πρώην πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο της Τουρκίας με αυτούς τους πασίγνωστους χαρακτήρες δεν είναι προσβολή. Η σύγκριση είναι εντός του ορίου της αποδεκτής κριτικής πολιτικών προσώπων».
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου