Ο

3 Ιουν 2016

Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» ~ από την πρόσφατη Ιστορία μας ~ Τιμής ένεκεν όλα τα ονόματα!!!

Ενημέρωση:
Το σχετικό και με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» βιβλίο του κυβερνήτη του «ΝΙΚΗ 11» υποπτέραρχου εα Γεωργίου Μήτσαινα με τίτλο «Ελληνικά φτερά στην Κύπρο» επανεκδόθηκε για 4η φορά. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον ίδιο τηλ. 210-8049260 και το Σύλλογό μας, στην τιμή των είκοσι πέντε {25)€, συν τα μεταφορικά.
ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74 »
Θεμιστοκλέους 3, 2ος όροφος , 10677 Ομόνοια Αθήνα ΤΘ 372
Τηλ-fax γραφείου 210-3807378. κιν. πρ. 6934-779656
Email: comandos@hol. gr και ιστοσελίδα: http://www.comandos74.gr ΄
τηλ ΔΣ (210) 9241222 Αφάλης—9591653 Νικολάου-4003871 Κικής-8619585 Παπαποστόλου, 6622529 Τσεβάς,- 4913137 Πατέλης-
6985-026033 Γατσούλης.
Λειτουργία Γραφείων 2016 κάθε πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα 7-10 το βράδυ. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, πρωί ή απόγευμα, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο κ Παναγιώτη Αφάλη Τηλέφωνα 210-9241222 και κιν 6934 -779656
Προς Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2016
Εφημερίδα «ΝΕΑ του ΣΑΣ» Αρ. πρωτ 21
Θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ¨ΝΙΚΗ¨»


Κοινοποίηση: ως πίνακας διανομής στο τέλος της επιστολής
    α. Η ταυτότητά μας
    I. Ο Σύλλογος μας «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74», συστήθηκε με την αρ. 1464/85 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, Βιβλία Σωματείων 13605/1985, η οποία συμπληρώθηκε με την αρ. 1146/2004 ίδια και φέρει α/α στα αντίστοιχα βιβλία της ΠΕ. Αττικής 12.094 και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.2641/98. και την αρ. 812/7-6-2004 απόφαση της Δ/νσης ΓΕΣ/ ΔΕΠΑΘΑ Υπ. Άμυνας, ανήκει στα εφεδροπολεμικά μη κερδοσκοπικά σωματεία.
    Μέλη του είναι: Οι πενήντα δύο (52) Αξιωματικοί της 354 ΜΤΜ, οι τριακόσιοι δέκα εννέα (319) Αξιωματικοί και Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και οι είκοσι πέντε (25) Αξιωματικοί και Καταδρομείς της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών Μεγάλο Πεύκο, που συμμετείχαν:
    Α. στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, από την Ελλάδα στην Κύπρο, την οποία πραγματοποίησαν πενήντα δύο (52) Ήρωες Αεροπόροι πληρώματα των δεκατριών (13) αεροσκαφών τύπου noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Η επιχείρηση ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, από τον Ελληνικό και τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, στη διάρκεια της οποίας βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά, καταρρίφθηκε ένα (1), με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο είκοσι επτά (27) λοκατζήδες και τέσσερις (4) αεροπόροι και δύο (2) λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος,
    Β. στις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου (Ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου, με αποτέλεσμα την αποτροπή της κατάληψης του αεροδρομίου και της αποκοπής-απομόνωσης της Λευκωσίας από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο
    Γ. έφεραν σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές, που τους ανατέθηκαν,
    Δ. η παρουσία τους επί επτάμηνο στην Κύπρο αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις και αναπτέρωσε το ηθικό των αδελφών Κυπρίων και
    Ε. η ισάριθμος αντικατάστασή τους ενισχύει μέχρι σήμερα, τις δυνάμεις της Νήσου με μία μονάδα καταδρομών, αμιγώς Ελληνική.

II. Ο Σύλλογός μας δεν έχει καμία σχέση με Πολιτικά κόμματα-Οργανώσεις- Εταιρείες, δεν έχει προστάτες και εκπροσωπείται μόνο από το Εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, τους Περιφερειακούς αντιπροσώπους και τα μέλη μας..
Περισσότερα για τη δράση των «ΚΟΜΑΝΤΟΣ΄’ 74» της Α΄ Μοίρας Καταδρομών 1974 (35 Μοίρας Καταδρομών Κύπρου) με επίσκεψη στα γραφεία μας και στην ιστοσελίδα μας  http://www.comandos74.gr και προσεχώς στο βιβλίο ντοκουμέντο των συγγραφέων Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου, που θα επανεκδοθεί προσεχώς σε νέα βελτιωμένη έκδοση μετά την εξάντλησή του.
β. Σκοποί του Συλλόγου μας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, οι Περιφερειακοί αντιπρόσωποι και τα μέλη μας
αγωνίζονται για την πραγματοποίηση του καταστατικού σκοπού του συλλόγου, που έγκειται, μεταξύ άλλων:
-στη διατήρηση της μνήμης των πεσόντων στην Κύπρο το έτος 1974 νεκρών Ηρώων συμπολεμιστών μας, με την κατασκευή προτομών στους τόπους καταγωγής τους,
(έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα είκοσι δύο (22) μνημεία – προτομές, απομένουν άλλες επτά (7), την αντίστοιχη ετήσια τέλεση μνημόσυνων και τη μετά θάνατο δικαίωσή τους με προαγωγές κλπ,
– στην ηθική δικαίωση και αποκατάσταση των επιζώντων πολεμιστών της Κύπρου,
-στην προστασία και προαγωγή των οικονομικών ή επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του
– στην παροχή αρωγής σε μέλη και τις οικογένειες όσων από αυτούς χρήζουν βοήθειας, και γενικά
-τη λήψη κάθε μέτρου που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των δικαιολογημένων προσδοκιών τους και στην αναγνώριση από την πολιτεία και την κοινωνία των αγώνων και των θυσιών τους όλων των συμπολεμιστών μας.
     Θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ¨ΝΙΚΗ¨»

Σχετικά 1. τα δημοσιεύματα στο αρ. 242 φύλλο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015 σελίδα 9 της εφημερίδας «Νέα του Σ.Α.Σ με τίτλο Βράβευση Ηρώων Κύπρου και Εκδήλωση της ΠΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:
α. Συγχαρητήρια επιστολή με ημερομηνία 7-11-2015 προς τον κ Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Πάνο Καμμένο του κ Παναγιώτη Καράμπελα σμηναγού ε.α. Επιτίμου προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ) και
β. Περιληπτική περιγραφή της Εκδήλωσης που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής την 5η Νοεμβρίου 2015 για την τιμή των βετεράνων της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας και στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ»
2. Οι συνημμένες στο παράρτημα σχετικές με αρ. πρωτοκόλλου 15/21-2-2011 και 64/7-11-2015 επιστολές μας
Αγαπητοί φίλοι για σας και νάστε πάντα καλά.
Για τα ανωτέρω σχετικά σας γνωρίζουμε τα εξής:
-Καταρχήν να εκφράσουμε το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας σε όσους από πενήντα δύο (52) Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, πληρώματα των δεκατριών (13) αεροσκαφών νοράτλας είναι σήμερα στη ζωή και στις οικογένειες και τους συγγενείς αυτών που έχουν φύγει από κοντά μας, γιατί με την καταδρομική ενέργειά τους (επιχείρηση «ΝΙΚΗ» – επιχείρηση αυτοκτονίας), που πραγματοποίησαν την νύχτα της 21ης – 22ας Ιουλίου 1974 από τα Χανιά Κρήτης στη Λευκωσία, μετέφεραν μία ετοιμοπόλεμη Ελληνική Μονάδα Καταδρομών, την Ηρωική Α΄ Μοίρα Καταδρομών με τους τριακόσιους σαράντα τέσσερις λοκατζήδες, μέλη του Συλλόγου μας, τη μόνη ελληνική δύναμη με την οποία ενισχύθηκαν οι Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις κατά των τούρκικων δυνάμεων εισβολής «Αττίλα 1» και «Αττίλα 2».
-Η μονάδα μας, Α΄ Μοίρα Καταδρομών (35 Μοίρα Καταδρομών Κύπρου), στην Κύπρο συμπλήρωσε τις επικές σελίδες της με δύο ακόμα νικηφόρες μάχες των «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» κατά των τούρκικων δυνάμεων εισβολής, τις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου (Ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου, με αποτέλεσμα την αποτροπή της κατάληψης του αεροδρομίου και της αποκοπής-απομόνωσης της Λευκωσίας από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο.
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας αυτά τα δύο δημοσιεύματα δε βρήκαμε πουθενά, τόσο στην Επιχείρηση «ΝΙΚΗ», όσο και τις Επιχειρήσεις της Κορέας κάποιο περιληπτικό ενημερωτικό περιγραφής των επιχειρήσεων από το οποίο, ο αναγνώστης να καταλάβει και τους λόγους τιμής των βετεράνων αεροπόρων. Φυσικά δε γίνεται καμία αναφορά στα ονόματα των τιμωμένων βετεράνων αεροπόρων.
Ειδικά εμάς μας ενόχλησε πολύ το γεγονότος, ότι και στα δύο κείμενα δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ καμία από τις λέξεις-φράσεις Α΄ Μοίρα Καταδρομών- λοκατζήδες – Δυνάμεις Καταδρομών και στους προσκεκλημένους η έλλειψη πρόσκλησης εκπροσώπου των λοκατζήδων της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στην τελετή της 5ης Νοεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. (Διοικητή Α Μοίρας Καταδρομών, Προέδρου-ΔΣ Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74». Αντίθετα θα περιμέναμε και από εσάς, να είχατε σχολιάσει αρνητικά αυτές τις παραλήψεις, εκτός και αν γνωρίζετε κάτι περισσότερο, που δε γνωρίζουμε εμείς.
Αντίθετα μάλιστα τα αναφερόμενα στην επιστολή του κ Καράμπελα, κατά τη γνώμη μας, όπως είναι διατυπωμένα, δηλαδή «…Ειλικρινά θα ήθελα να ζω τότε και να βρεθώ εκεί-ίσως και με όλα τα πληρώματα των πέντε αεροσκαφών που προανέφερα- για να χειροκροτήσω και να αγκαλιάσω τους Ήρωες μας», θα δημιουργήσουν σύγχυση και παραποίηση της ιστορίας της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», γιατί μπορεί να εκληφθεί η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», ως μια επιχείρηση με πέντε (5) νορατλας.
(Για την ιστορία, τόσο ο ίδιος, αλλά και οι υπόλοιποι δέκα εννέα (19) αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, πληρώματα των πέντε (5) αεροσκαφών,(5χ4), που για υπηρεσιακούς λόγους δεν απογειώθηκαν και τα οκτώ (8) μέλη πληρώματα των δύο (2) αεροσκαφών, που απογειώθηκαν μεν, αλλά προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος δε, δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» πέραν της προαναφερθείσας. Δηλαδή δεν απογειώθηκαν για υπηρεσιακούς λόγους τα πέντε (5) αεροσκάφη νοράτλας και απογειώθηκαν σε Ελληνικό έδαφος Ρόδος Ηράκλειο τα δύο (2).
(Θάταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε, ότι το πλήρωμα του «ΝΙΚΗ 15» με κυβερνήτη και συγκυβερνήτη τους Επισμηναγούς κ κ Πετρουλάκη Ευάγγελο και Παπασταματίου Νικόλαο, τον Ανθυπασπιστή Καραταΐρη Σωτήριο και τον Αρχισμηνία Γραμματικό Ιωάννη αγνόησε τους υπηρεσιακούς λόγους απαγόρευσης απογείωσης, απογειώθηκε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την προσγείωσή του στη Λευκωσία.
Στο τέλος της επιστολής αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των πενήντα δύο (52) Αξιωματικών της 354 ΜΤΜ, που πραγματοποίησαν την Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και των τριακοσίων δέκα εννέα (319) Αξιωματικών και Καταδρομέων της Α΄ Μοίρας Καταδρομών (Μάλεμε Χανίων) και των είκοσι πέντε (25) Αξιωματικών και Καταδρομέων της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Μεγάλο Πεύκο), σύνολο τριακοσίων σαράντα τεσσάρων (344) λοκατζήδων, που συμμετείχαν σε αυτή.
Επίσης διαφωνούμε και για τις ευχαριστίες ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ή αρμόδιο ή φορέα για την απόδοση τιμών σε δικαιούχους για την εκτέλεση εξαίρετων πράξεων, πέραν του καλώς εννοουμένου εκτέλεσης του καθήκοντος τους και στηλιτεύουμε την κατάντια όλων των πολιτικών, γιατί είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, που δεν έχουμε μέχρι σήμερα ένα νομοθέτημα συνταγματικής ισχύος, ώστε να λαμβάνουν οποιαδήποτε ευεργετήματα οι ήρωες και οι γονείς τους και οι πολεμιστές με τα παιδιά τους μόλις το ζητήσουν με ΑΠΛΗ αίτησή τους από τον ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ του Δημοσίου και όχι μετά από σαράντα ένα (41) χρόνια «επαιτείας-παρακάλια», για να τους χορηγηθεί το αυτονόητο δικαίωμά τους από ένα οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Και επί της ουσίας για να πάρουν ένα τι; Ένα αναμνηστικό μετάλλιο και πότε; Όταν αποχώρησαν όλοι από την υπηρεσία και οι μισοί έφυγαν από τη ζωή.
Αυτό κατά τη γνώμη μας μόνο απόδοση τιμών για εξαίρετες-γενναίες πράξεις δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και να τύχει πράξης ευχαρίστησης στα πρόσωπα κάποιων.
(Εδώ θα αναφέρουμε δύο παραδείγματα μεγάλων ανδρών σχετικά με την απόδοση τιμών σε δικαιούχους.
-Του Στρατηγού εα Ευθύμιου Καραγιάννη Επίτιμου Αρχηγού του ΓΕΕΦ από 7 Αυγούστου του 1974 μέχρι 9 Μαρτίου 1975 και Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ 1982-1984.
Το Σεπτέμβριο του έτους 1974, σε επιθεώρηση της μονάδας μας, στο Σταυροβούνι Κύπρου, όταν ο Στρατηγός πέρασε μπροστά από ένα λόχο και ο Διοικητής μας του είπε, «ότι ο καταδρομέας που πριν του αναφέρθηκε ήταν τραυματίας «της Μάχης Κολοκασίδη», αυτός ο μεγάλος άνδρας του είπε: «Εγώ οφείλω να κάτσω προσοχή μπροστά σου. Κάθισε προσοχή, χαιρέτησε τον καταδρομέα στρατιωτικά και τον συνεχάρη με χειραψία. Αυτός ο μεγάλος άνδρας, ενώ του προτάθηκε η θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, την οποία αναμφισβήτητα δικαιούταν, αποποιήθηκε αυτήν, όταν ο αρμόδιος υπουργός του δήλωσε, ότι στους τρεις προτεινόμενους από αυτόν στρατηγούς για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ, ο ένας είναι ακατάλληλος και
-Του Τχου εα Γεωργίου Παπαμελετίου. Διοικητή μας και Διοικητή της Α’ Μοίρας Καταδρομών (35ης Μοίρας Καταδρομών Κύπρου) το έτος 1974
Αμέσως μετά το πέρας των επιχειρήσεων ο κ Διοικητής διέταξε το αρμόδιο γραφείο της μονάδας να του πάνε για να υπογράψει, σύμφωνα με την αρμοδιότητά του προτάσεις για όλους τους έφεδρους καταδρομείς για τη χορήγηση δύο (2) πολεμικών μεταλλίων. Όταν ρωτήθηκε γιατί να εξαιρεθούν οι μόνιμοι αξιωματικοί απάντησε. «Τα φαντάρια θα απολυθούν, θα τα πάρουν μαζί τους, θα χαρούν, θα πάνε στα σπίτια τους θα χαρούν οι γονείς του και θα καμαρώνουν όλοι μαζί και το κυριότερο οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν απρόσκοπτα, εφόσον δεν υπάρχουν στις καταστάσεις δικαιούχων ονοματεπώνυμα μόνιμων αξιωματικών. Εσείς θα μείνετε στο στράτευμα και έχετε καιρό να τα πάρετε.
Πόσο σοφός ήταν ο κ Διοικητή μας φάνηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων και από το ράβε ξήλωνε διαχρονικά των σχετικών νομοθετημάτων απόδοσης τιμών στους πολεμιστές και της μη ικανοποίησης ΚΑΝΕΝΟΣ αιτήματος των πολεμιστών Κύπρου, αφού και αυτή η βεβαίωση του πολεμιστή, που μας χορήγησε η πολιτεία, μετά από είκοσι τέσσερα (24) χρόνια (άρθρο 21 ν 2641 /1998), είναι βεβαίωση του ΤΙΠΟΤΑ για την υπηρεσία του ΠΟΥΘΕΝΑ)
Επιπλέον για την επιστολή του κ Καράμπελα έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
Γράφει ο κ Καράμπελας. «…….Με δεδομένο μάλιστα ότι συμμετείχα και προσωπικά ως ιπτάμενος μηχανικός σε ένα από τα πέντε αεροσκάφη NORATLAS- που για επιχειρησιακούς λόγους δεν επιτράπηκε η απογείωση για Κύπρο-φοβούμενος ότι κάποιοι ενδεχόμενα θα έλεγαν ότι για ιδιοτελείς σκοπούς συνεχίζω τη σχετική αρθρογραφία, διευκρίνισα πολλές φορές και επαναλαμβάνω ότι ΔΕΝ επιθυμώ καμία ανάλογη τιμητική διάκριση, εφόσον δε βίωσα όσα εκείνοι, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την παράτολμη αποστολή τους.
Κύριε Καράμπελα,
επειδή εμείς αντιμετωπίζουμε σε εβδομαδιαία βάση και ειδικά σε περιόδους εκδηλώσεων καθημερινά, σε έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο και μέσα μαζικής ενημέρωσης κάποιο «γείτονα» πρασινοσκούφη, που υπηρέτησε ή στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών ή την 35η Μοίρα καταδρομών, πριν ή μετά τις επιχειρήσεις, ή πρασινοσκούφη άσχετο (και δυστυχώς πολλούς μουφατζήδες που δεν υπηρέτησαν καν στην Κύπρο και στις Καταδρομές) ο οποίος να λέει αυτά, που λέτε εσείς, «δηλαδή δεν ήμουνα, δεν επιδιώκω προβολή, δεν επιδιώκω τιμές για τι δε τις δικαιούμαι», (Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς δεν καταλαβαίνουμε νόημα αυτής της φράσης ) και στη συνέχεια να περιγράφει-αφηγείται ΑΝΑΛΗΘΩΣ γεγονότα, που πραγματικά έγιναν και τα άκουσε ή τα διάβασε σε κάποιο «μπαζοβιβλίο», και για τα οποία υπάρχουν οι κατεξοχήν αρμόδιοι να τα εξιστορήσουν ΑΛΗΘΙΝΑ. Δηλαδή αυτοί που τα έζησαν, οι «νοικοκυραίοι», από τους οποίους οι γείτονες αφαιρούν την αρμοδιότητα περιγραφής τους, (Το χειρότερο είναι ότι οι γείτονες γνωρίζουν πολύ καλά τους νοικοκυραίους αλλά πρυτανεύει το πνεύμα της προβολής με ξένα κόλλυβα).
Για το καλό όλων μας θα παρακαλέσουμε να αγωνιστούν μαζί μας όλα τα αδελφά σωματεία Αεροπορίας Καταδρομών για να διατηρηθεί η ιστορία της επιχείρησης «ΝΙΚΗ» και στο μέλλον να σταματήσουν να εμπλέκονται οι γείτονες στα πόδια των νοικοκυραίων. Αφού όσα ξέρει ο Νοικοκύρης, που έγιναν στο σπίτι του δεν τα ξέρει ο Γείτονας
Έτσι θα εξαλειφθούν περιγραφές γειτόνων και «μουφατζήδων», όπως μερικές από αυτές που αναφέρονται στη συνέχεια:
«η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» έγινε με δύο (2) ντακότες έπεσε η μία, σώθηκε ένας, ο κ Ζαφειρίου Αθανάσιος ο οποίος διαδίδει, ότι άνοιξε την πόρτα του αεροσκάφους και πήδηξε από ύψος τετρακοσίων (400) μέτρων, ενώ είχε καεί σε πόδια χέρια και στο κώλο και ΣΩΘΗΚΕ, για τον οποίο η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» ήταν πραγματικός σωσμός ζωής, ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», ενώ δεν συμμετείχαν, (ένας μάλιστα ο Σταύρος Τσερός έμπορος ναρκωτικών έτυχε και ειδικής μεταχείρισης σε ποινικό δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανύπαρκτη συμμετοχή του), άλλος δεν πειράζει που δε με τίμησε η Πολιτεία, εγώ έκανα το καθήκον, ενώ δεν συμμετείχε σε καμία επιχείρηση, η αναφορά στον αριθμό των αεροσκαφών νοράτλας των πληρωμάτων και των λοκατζήδων ποτέ δεν ήταν η πραγματική κλπ.

Τελειώνοντας θέλουμε να παρακαλέσουμε το ΓΕΑ και το εκάστοτε αδελφό Διοικητικό Συμβούλιο προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, εφόσον συμφωνούν και με τις ενέργειες μας, να φροντίσουν για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορίας της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», ως πράξης αυτόνομης ηρωικής καταδρομικής ενέργειας Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας με:
την ετήσια τιμή σε ειδική τελετή των πενήντα (52) μελών τους που την πραγματοποίησαν, την αφιέρωση κάθε χρόνο μίας ή δύο σελίδων τους μήνες ή Ιούνιο ή Ιούλιο ή σε ειδικό ένθετο, στα έντυπα που εκδίδουν, στο οποίο θα αναφέρονται:
-η ιστορία της Επιχείρησης «ΝΙΚΗ» και με μαρτυρίες (νοικοκυραίων) ζώντων
-τα ονοματεπώνυμα των τριάντα τριών (33) πεσόντων Ηρώων — (τεσσάρων (4) αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας και ενός(1) αξιωματικού και είκοσι οκτώ (28) καταδρομέων (σύνολο 29) λοκατζήδων και των τριακοσίων δέκα εννέα (319) Αξιωματικών και Καταδρομέων της Α΄ Μοίρας Καταδρομών (Μάλεμε Χανίων) και των είκοσι πέντε (25) Αξιωματικών και Καταδρομέων της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Μεγάλο Πεύκο), σύνολο τριακοσίων σαράντα τεσσάρων (344) λοκατζήδων, που συμμετείχαν σε αυτή.

Εμείς, οι «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» θεωρούμε κομμάτι της ιστορίας μας την επιχείρηση «ΝΙΚΗ», της ίδιας σημασίας και σπουδαιότητας με τις νικηφόρες μάχες της μονάδας μας, Α Μοίρας Καταδρομών, που προαναφέρουμε, αν και σε αυτή απλά συμμετείχαμε και αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή.
Τελούμε από το έτος 1992, ετήσιο μνημόσυνο για τους τριάντα τρεις (33) πεσόντες Ήρωες μας, στο Μάλεμε Χανίων, στο στρατόπεδο «Αποστολάκη» την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, στο οποίο καλείται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων και εκπρόσωπός του καταθέτει στεφάνι. Έχουμε θέσει στα πάγια αιτήματά μας την επίσημη αναγνώρισή της από την Πολιτεία και την καταγραφή της στα στρατιωτικά και σχολικά εγχειρίδια ως πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας Αεροπόρων και Λοκατζήδων μη έχουσα προηγούμενο σύγκρισης στα παγκόσμια χρονικά, η ιστορία της με τη αντίστοιχη φωτογραφία καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην ιστοσελίδα μας και βρισκόμαστε σε διαρκή μάχη με τους εκμεταλλευτές αυτής.
.
Για πληροφορίες. Παναγιώτης Αφάλης Ιδρυτής και εκλεγμένος πρόεδρος του πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74″ τηλέφωνα 210-9241222 και κιν 6934-779656 .
Σας ευχαριστούμε πολύ

Πίνακας Διανομής: κκ

Υπουργούς και Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου
Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΕΦ –
Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και Δνσεις Ιστορίας ΓΕΣ και ΓΕΑ
Διοικητή και Δ/ντή Εκπαίδευσης Σχολής Ικάρων
354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών
Ταξιαρχία Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών
1η Μοίρα Αλεξιπτωτστών
5ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής
35η Μοίρα Καταδρομών
Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων
Πανελλήνιο Σύλλογο Βετεράνων Αεροπορίας
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
Καταδρομικά –Κυπριακά Σωματεία για περαιτέρω προώθηση
Μέλη και φίλους μας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74 »
Έτος ίδρυσης 1985 /Αρ. 1464/85 απόφαση Πρωτ. Αθηνών/. Α.Μ. 12094 Ν.Α.Θεμιστοκλέους 3, 2ος όροφος , 10677 Ομόνοια Αθήνα ΤΘ 3725 Τηλ-fax γραφείου 210-3807378.
Email: comandos@hol. gr και ιστοσελίδα: http://www.comandos74.gr τηλ ΔΣ (210) 9241222 – 4003871 – 9591653 – 8619585 – –6622529 – 4913137-6985-026033 κιν. προέδρου. 6934-779656

Προς Αθήνα 7-11-2015
Μέλη και Φίλους μας Αρ. πρωτ. 64

Θέμα «Απονομή τιμών στους συμμετέχοντες στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ»
Αγαπητοί Συμπολεμιστές και Φίλοι σας γνωρίζουμε τα εξής:
-Την 5η Νοεμβρίου ημέρα Πέμπτη το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμήθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Πάνο Καμμένο οι βετεράνοι αεροπόροι μεταξύ των οποίων και οι συμμετέχοντες ΜΑΖΙ ΜΑΣ στην Επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

-Στη συνέχεια αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το www. defencenet.gr το παρακάτω αναληθές κείμενο για το θέμα αυτό στο οποίο παρουσιαζόμαστε εμείς (οι καταδρομείς της Α Μοίρας Καταδρομών έτους 1974—35ης Μοίρας Καταδρομών) ως προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες στην τελετή, αφού δεν προσκλήθηκε από τους διοργανωτές και φυσικά δεν παρέστη κανένας από τους συγγενείς των είκοσι εννέα (29) πεσόντων Ηρώων Καταδρομέων, ούτε ο Διοικητής μας κ Παπαμελετίου Γεώργιος, ούτε κανένας από τους αξιωματικούς μας, ούτε ο πρόεδρος του Συλλόγου η κανένα άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και κανένα μέλος
«Χρειάστηκε να περάσουν 41 ολόκληρα χρόνια από την ιστορική επιχείρηση της ΠΑ «ΝΙΚΗ» στην φλεγόμενη από την τουρκική εισβολή Κύπρο για να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει επίσημα την συμβολή στην άμυνα της Κύπρου των πληρωμάτων των αεροσκαφών και των Καταδρομέων που επέβαιναν σε αυτά. Χρειάστηκε να περάσουν 41 χρόνια για να αναγνωρίσει η ελληνική πολιτεία μόνο και μόνο την ύπαρξή(!) των ηρώων αυτών καθώς όλοι προσποιούνταν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση λες και αφορούσε κάποιο άλλο κράτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων ή ακόμη ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Τελικά σήμερα 5 Νοεμβρίου του 2015 η Πολεμική Αεροπορία τιμά στο Μέγαρο Μουσικής σε επίσημη εκδήλωση τους μαχητές της Κύπρου (Αεροπόρους και Καταδρομείς) που έλαβαν την διαταγή «Κύριοι, πάμε Κύπρο» στις 21 Ιουλίου του 1974 παρόντος του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπ. υπουργού Δ. Βίτσα και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, ενώ θα μιλήσει ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρ. Βαϊτσης. Στην επίσημη εκδήλωση θα είναι παρόντες και τα 60 εν ζωή μέλη των πληρωμάτων των 15 αεροσκαφών Noratlas της 354Μοίρας Μεταφορών που εκτέλεσαν εκείνη την παράτολμη και αυτοκτονική (με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα) νυκτερινή επιχείρηση της 21ης προς 22α Ιουλίου.
Πάνω από όλα όμως η Πολιτεία, η ΠΑ και οι ΕΔ γενικότερα τιμούν τους νεκρούς της αποστολής εκείνης των 4 Αεροπόρων και των 29 Καταδρομέων που ξεψύχησαν στην πίστα του αεροδρομίου της Λευκωσίας «θαμμένοι» μέσα στα συντρίμμια του «ΝΙΚΗ 4» ή λαβωμένοι θανάσιμα στην άτρακτο του «ΝΙΚΗ 6».
-Στη συνάντηση που είχαμε και με τον κ Υπουργό Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο είχαμε τονίσει το ΧΡΟΝΙΟ αίτημά μας για την αναγνώριση της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».(βλέπετε παράρτημα)
(Στο χαιρετισμό του στο Μέγαρο Μουσικής ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παραδέχθηκε ότι η πολιτεία πίκρανε τους αγωνιστές που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο, και δεν αναγνώρισε καν τη συμμετοχή τους. Η οφειλόμενη τιμή προς αυτούς δεν έχει αποδοθεί. Ένα έθνος που δεν τιμά τους ήρωες του και ξεχνά την ιστορία του είναι ένα έθνος νεκρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα κάνει πλέον το χρέος της απέναντι τους και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, όπως γνωστοποίησε, οι εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι οφείλουμε να πούμε την αλήθεια για τα γεγονότα στην Κύπρο).
-Στη συνάντηση που είχαμε με το νομικό σύμβουλο και τους αρμόδιους δντές του κ Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, θέσαμε και πάλι το ΜΙΣΟ-ΑΙΤΗΜΑ ΠΛΕΟΝ, για την αναγνώριση της επιχείρησης «ΝΙΚΗ» και μας είπαν «ότι θα τιμηθούμε και οι καταδρομείς σε κάποια άλλη στιγμή. Τώρα γίνεται για τους Αεροπόρους, λόγω και της αντίστοιχης γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας».
-Στις 6 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή ώρα 8 το βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου μας τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση για τους τριάντα τρεις (33) Ήρωες νεκρούς στον πόλεμο συμπολεμιστές μας Αεροπόρους και Καταδρομείς και πενήντα (50) νεκρούς στην ειρήνη συμπολεμιστές μας, γιορτή για τα 30κοστά γενέθλια του Συλλόγου μας και γιορτή για την τιμή του κ Διοικητή και των Αξιωματικών μελών και φίλων του Συλλόγου μας. Στείλαμε πρόσκληση και στους Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Πάνο Καμμένο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Δημήτριο Βίτσα, Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο κ Χρήστο Βαΐτση, Διευθυντή ΔΕΔ Υποστράτηγο κ Νικόλαο Μανωλάκο, Πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ Κυριάκο Κενεβέζο Πρόεδρο ΕΑΑΣ Υποστράτηγο εα κ Ευάγγελο Δανιά .
Μας τίμησε με την παρουσία του ΜΟΝΟ ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74 »
Θεμιστοκλέους 3, 2ος όροφος , 10677 Ομόνοια Αθήνα
Τηλ-fax γραφείου 210-3807378. κιν. πρ. 6934-779656
Email: comandos@hol. gr και ιστοσελίδα: http://www.comandos74.gr

Προς.. Γραφεία
1. Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας
κ κ Βαγγέλη Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη
2. Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΑ Αθήνα 21 Φεβρουαρίου 2011
Β. ΓΕΣ/ 1ο Επιτελικό Γραφείο Αρ. πρωτ . 15
Γ. Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Θέμα «Επανάληψη αιτήματος αναγνώρισης της αποστολής αυτοκτονίας «ΝΙΚΗ»
Σχετικά αναπάντητα προηγούμενα αίτημά μας με αρ. 21/8-4-2008 και 240/21-12-2009
Είμαστε ο Πολεμικός Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74», που ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1985 από καταδρομείς (Λοκατζήδες της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία Διμοιρία της Γ΄ Μοίρας (άλφα) Καταδρομών) από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και 2.
Δεκατρία (13) αεροσκάφη τύπου NORATLAS της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τον άριστο σχεδιασμό, τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων των αεροσκαφών να φθάσουν στην Κύπρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την πλήρη συσκότιση και το γεγονός ότι όλα τους βάλλονταν.
Η επιχείρηση ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, μοναδική στα παγκόσμια Στρατιωτικά Χρονικά.
Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά, καταρρίφθηκε ένα από αυτά με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός, είκοσι επτά (27) Λοκατζήδες και τέσσερις (4) Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο (2) Λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος.
Η παραπάνω επιχείρηση αεραπόβασης της 21ης-22ας Ιουλίου 1974 σήμερα διδάσκετε στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Αεροπορίας του Ισραήλ, έχει καταγραφεί σαν ηρωική πράξη σε πολλά ιδιωτικά συναφή βιβλία και τέλος μετά το αρ. 21/8-4-2008 αίτημα του Συλλόγου μας το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μας με το αρ. 4673/17-7-2008 απάντησή της μας γνώρισε ότι θα συμπεριλάβει αυτή και τη Μάχη του Αεροδρομίου της Λευκωσίας, 23 Ιουλίου, τελευταίας νίκης Ελληνικής μονάδας Καταδρομών εναντίον τούρκικων στρατιωτικών δυνάμεων, προσεχώς και στα ιστορικά σχολικά βιβλία της Στ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Για την αεραπόβαση της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, αν και πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα τριάντα επτά (37) χρόνια δεν τύχαμε μέχρι σήμερα καμίας ηθικής επιβράβευσης από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις και Στρατιωτικές ηγεσίες της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, αν και είχαμε προταθεί, το έτος 1974, από τη φυσική Στρατιωτική ηγεσία της μονάδα μας για την απονομή του Αριστείου Ανδραγαθίας.
Σήμερα ο Σύλλογος μας ανήκει στα πολεμικά σωματεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.2641/98, αφού από την ημέρα που βρεθήκαμε στην Κύπρο συμμετείχαμε στις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου (Ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου και φέραμε σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές, που μας ανατέθηκαν. Η δε παρουσία επί επτάμηνο και πλέον στην Κύπρο αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις και αναπτέρωσε το ηθικό των αδελφών μας Κυπρίων.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και κύριοι Αρχηγοί
Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε για τις από μέρους σας ενέργειες για:
Α. Να καταγραφεί η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», στα στρατιωτικά σχολικά εγχειρίδια ως πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας Λοκατζήδων και Αεροπόρων, μη έχουσα προηγούμενο σύγκρισης στα παγκόσμια χρονικά.
Β. Να τύχουν των αντίστοιχων ηθικών τιμών (μεταλλείου και διπλώματος) οι συμμετάσχοντες στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, μέλη του Συλλόγου μας, τριακόσιοι σαράντα τέσσερις (344) Λοκατζήδες,(τριακόσιοι δέκα εννέα (319) της Α΄ (άλφα) Μοίρας Καταδρομών και είκοσι πέντε (25) της Γ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, Αξιωματικοί και Καταδρομείς και πενήντα δύο (52) Αεροπόροι της 354 Τακτικής Μοίρας Μεταφορών, Κυβερνήτες και Πληρώματα των δεκατριών (13) αεροσκαφών noratlas και οι μονάδες αυτών, όπως αναφέρονται παρακάτω.
(Η τελετή να πραγματοποιηθεί κατά προτίμηση την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου του έτους 2011 στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων, όπου ο Σύλλογός μας θα τελέσει το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τους νεκρούς Ήρωες Λοκατζήδες και Αεροπόρους της ανωτέρω επιχείρησης ή στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην Ελευσίνα ή στη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών ή στην Α΄ (άλφα) Μοίρα Καταδρομών (σήμερα 6ο ΕΤΕΘ) στη Ρόδο), σε άλλες ημερομηνίες, με συνεργασία όλων μας για την επιτυχία της.
Γ. Να μας απαντήσει κάποιος από τους παραλήπτες, είμαστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων, και να μην τύχει το αίτημά μας της ιδίας αντιμετώπισης με τα ανωτέρω σχετικά και μας εξαναγκάσετε να αναλάβουμε οι ίδιοι ή να στραφούμε σε φορείς εκτός Πολιτείας για την εκπλήρωση αδικαιολόγητα καθυστερημένων οφειλών και υποχρεώσεων, της πολιτείας, στους συντελεστές της αεραπόβασης, σύμφωνα με τις Συνταγματικές διατάξεις.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κοινοποίηση: 1. ΓΕΣ//Δ/νσεις Ειδικών Δυνάμεων, Ιστορίας Στρατού και ΔΕΠΑΘΑ 2. 354 ΜΤΜ
3. Γ’ ΜΑΚ 4. 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών 5. ΕΤΕΘ

Υστερόγραφο:
Αξιότιμοι κύριοι να λάβετε υπόψη σας ότι
-Ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά για τους δικαιούχους, αφού φεύγουν παίρνοντας μαζί τους και την πικρία της αχαριστίας-αδιαφορίας των οργάνων της πολιτείας.
-Το κόστος είναι μικρό έως αμελητέο (10.000) € και το ηθικό αποτέλεσμα ανεκτίμητο και

-Τέλος πρέπει να γνωρίζεται ότι ο ιστορικός του μέλλοντος ψάχνοντας τα αρχεία του Συλλόγου μας, που θα παραδοθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ 3 του καταστατικού του, στη Δ/νση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, σίγουρα θα ανταμείψει τον κάθε αρμόδιο ανάλογα με την προσφορά.
cretanpatriot.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου