Ο

23 Απρ 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΛΚΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ

ΒΕΡΝΕΡ ΚΑΙΣΤΡΙΓΚ. ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΛΚΕΣ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΤΟΝ Δ.Σ.Ε. ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ.
Έχει επισημανθεί συχνά η σποραδική παρουσία Γερμανών στρατιωτικών στις τάξεις του ΕΛΑΣ και αργότερο του ΔΣΕ, αλλά σχεδόν πάντοτε δινόταν η εξήγηση ότι επρόκειτο περί λιποτακτών ή ιδεολόγων κομμουνιστών.
Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τη μαρτυρία του Γερμανού ιατρού των Ες Ες είναι ότι στρατολογήθηκε αφού ο πόλεμος είχε τελειώσει και ο ίδιος είχε συλληφθεί αιχμάλωτος, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να ξεφύγει προς την πατρίδα του.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1945 ο αιχμαλωτισμένος άλλοτε στρατιωτικός ιατρός των Ες Ες Βέρνερ Καίστριγκ έβγαινε από το σοβιετικό "στρατόπεδο συγκέντρωσης αριθμός 1", που βρισκόταν κοντά στο Ονσκ της Σιβηρίας. Στις 3 Ιανουαρίου 1949, ύστερα από μια περιπετειώδη περιπλάνηση μέσω της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας, έφθασε στο ελεύθερο έδαφος της Τεργέστης και αισθάνθηκε απολυτρωμένος.
Τα ενδιάμεσα στάδια της περιπλάνησης που έζησε ήταν: Το "στρατόπεδο συγκέντρωσης αριθμός 7" κοντά στη Μόσχα. Το στρατόπεδο περιορισμού της Οδησσού. Το βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας. Η Κεντρική Μακεδονία, το Ελμπασάν της Αλβανίας, τα Σκόπια και έπειτα το Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Με την ιδιότητα του στρατιωτικού ιατρού ο Βέρνερ Καίστριγκ έλαβε μέρος στις επιδρομές του ΔΣΕ κατά της Κόνιτσας και στις μάχες του Γράμμου και των Ιωαννίνων. Πριν από την καθαίρεση του Μάρκου Βαφειάδη, πήρε μέρος σε εντυπωσιακή επιδρομή των ανταρτών. Ύστερα έμεινε για ένα διάστημα στο σοβιετικό κέντρο κατασκοπείας της Γευγελής και στο "γενικό στρατηγείο" του ΔΣΕ.
Ο πρώην στρατιωτικός ιατρός των Ες Ες, στην προσπάθεια του να βρει τρόπο διαφυγής προς την ελεύθερη Ευρώπη, δέχθηκε να μεταβληθεί σε μισθοφόρο των Ελλήνων ανταρτών. Την περιπέτεια του διηγήθηκε μόλις κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου